Aktualitás

 

A koronavírus a globális gyógyszerellátást is megrengeti

A globális egészségügyi vészhelyzetté vált koronavírus itthoni hatásairól Dr. Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója a G7 Podcastban adott exkluzív interjút 2020. február 1-jén.

A vezérigazgató elmondta, hogy hazánkban a járvány hírének kiugró gyorsaságú terjedése a szájmaszkok és fertőtlenítőszerek keresletére olyan jelentős befolyással bírt, hogy ezen termékek havi forgalma néhány nap alatt a négy-ötszörösére nőtt. A rendelésállomány ellátása komoly kihívások elé állítja az egészségügyi szektor valamennyi szereplőjét, hiszen az egyszer használatos védőeszközök, kórházi felszerelések jelentős hányada a Távol-Keleten és jellemzően Kínában készül. Az említett országban viszont akkora az igény, hogy már ők sem rendelkeznek az előállításhoz szükséges alapanyagokkal, így a megoldást mindenképpen az alternatív beszállítók irányába történő elmozdulás hozhatja.
Egy másik jelentős kihívást a koronavírus elleni vakcina legyártása jelentheti majd, hiszen nagyon hirtelen, nagyon nagy mennyiségben kell majd előállítani. Kulcsfontosságú kérdés lesz a szűk kapacitás igazságos elosztása is. Szerencsére a WHO megtette a szükséges óvintézkedéseket, így már mindenki számára elérhetőek azok a tesztek, melyek kimutatják, hogy a rohamosan terjedő koronavírussal állunk-e szemben.
Fontos kiemelni, hogy a vírus Kínán kívüli lassú lefolyású terjedése esélyt ad a felkészülésre és arra, hogy mindenki megtanulhassa hogyan kell kezelni egy-egy ilyen járvány hatására kialakult helyzetet. Magyarországon jelenleg a felkészülés, mi több a megelőzés szakasza zajlik, melyben fontos tudatosítani és elsajátítani azokat a higiéniás viselkedésformákat, melynek hatására elkerülhető a fertőzés. Nem kell bonyolult dolgokra asszociálni, hiszen a szakemberek tanácsa alapján a megszokottnál gyakoribb kézmosás is óriási jelentőséggel bír ebben az időszakban.

Dr. Feller Antal interjúja a koronavírus adta aktualitáson túl bepillantást enged a gyógyszerkereskedelem mindennapjaiba is, különös tekintettel a hiánycikkek világába, s választ kaphatunk a biztonságos gyógyszerellátás égető kérdéseire egyaránt. Fontos hangsúlyozni, hogy a hiánycikk nem Magyarország specifikus, hanem egyfajta világjelenség, melynek hátterében számos ok állhat: ilyen például az alapanyag minőségének problémája, vagy a termék iránti megnövekedett igény is. Amit az egészségügyi szektor egy ilyen helyzetben tehet az a pontos információgyűjtés és a rendelkezésre álló ismeretek időben történő megosztása, melynek hatására a szereplők mihamarabb el tudják kezdeni a probléma megoldásának felkutatását is.

A teljes interjú elérhető a következő linkre kattintva:

https://g7.hu/podcast/20200201/g7-podcast-a-koronavirus-a-globalis-gyogyszerellatast-is-megrengeti/

Budapest, 2020. február 12.