Aktualitás

 

Csúcsminőségű logisztikai központok egy hazai nagyvállalattól a magyar lakosság szolgálatában

A Hungaropharma Zrt. piacvezető gyógyszer-nagykereskedő 2020-ban több mint 150 millió doboznyi gyógyszert értékesített. A hazai gyógyszerellátási tevékenység mellett 2021-ben a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges oltóanyagok disztribúciós tevékenyégét is ellátja, s ezáltal biztosítja mind az öt jelenleg elérhető, különböző tárolási igényű vakcina biztonságos szállítását és tárolását. A kivételes eredményhez hazánk legnagyobb és legkorszerűbb – mintegy 5 milliárd Ft-os beruházásból felépült -BLKII raktárbázisa, valamint a további 1 milliárd Ft értékben végrehajtott infrastruktúra fejlesztései adják a hátteret.

A Hungaropharma Zrt. felismerve, hogy a modern kor kihívásaira csak innovatív gondolkodás révén adhat megfelelő választ, folyamatosan kutatja az új igényeket és azok megoldását, majd ezek alapján fejleszti tovább szolgáltatásait. Ennek szellemében 4 éven belül összességében több mint 10 milliárd forintot fordít informatikai és logisztikai fejlesztésre, annak érdekében, hogy még hatékonyabban, pontosabban, gyorsabban tudja kiszolgálni partnereit.

1, Az elmúlt években komoly bővítéseket hajtottak végre miskolci, debreceni és veszprémi logisztikai központjaikban, melyek a legjobb kivitelezők által a mai kornak megfelelő technológiával, az új energetikai szabványban előírt értékeknek és tűzvédelmi előírásoknak megfelelően kerültek megvalósításra.

2, A vidéki fejlesztések szolgáltak mintául a Budapesti Logisztikai Központ (BLK) II. fázisának kivitelezéséhez. A projekt tervezése még 2017 őszén kezdődött, műszaki átadásra pedig a határidő napján, 2019. október 31-én került sor. A közel 5 milliárd forintos zöldmezős beruházás során- melyhez sem állami, sem uniós támogatást nem használtak fel – egy 10.100 m2 alapterületű létesítmény került kialakításra, ahol a szobahős tárolást 2 500 raklapnyi tárhelyen biztosítják, és több mint 1 000 raklapot lehet hűtött, azaz 2-8 °C fokos környezetben elhelyezni. A raktárcsarnok hazánkban egyedülálló módon fedett áruátvételt biztosít, így a készítmények a lerakodástól a raktárig folyamatosan hőmérséklet-kontrollált körülmények között vannak. A BLK II biztonsági rendszere a TAPA-A kategóriával egyenértékű, a tűzvédelemről többek között speciális tűzvédelmi ajtók gondoskodnak, amelyek a védett részeket teljesen elszeparálják a külvilágtól. Ezek mellett aspirációs technológiájú tűzjelző rendszer üzemel a létesítmény egész területén. A legkorszerűbb SAP EWM modul irányítja a beérkező áruk professzionális kezelésétől, a minőségbiztosításon át, a raktár elhagyásáig a teljes folyamatot. Az épülethez tartozik egy kb. 50 tonnás a meglévő és új épületrészt összekötő anyagmozgató konvejorpálya is, mely biztosítja a ládák zavartalan mozgását. A raktárbázison korszerű, a munkatársak igényeit maximálisan kielégítő irodai részek és vizesblokkok is kialakításra kerültek.

Reagálva a járványügyi kihívásokra, a BLK II csarnokában rekord időn belül került kiépítésre egy ULT (Ultra Low Temperature) Park is, ahol 10 db -80 oC-os hűtő üzemel, mely 2 millió adag vakcina tárolására alkalmas. A vakcina disztribúciót segíti továbbá számos külső fagyasztó konténer is, ahol 15 °C és -25 °C közötti hűtési tartományon még további több millió adag vakcinát lehet biztonsággal raktározni.

3, A tavaly nyár óta éles üzemmódban működő BLK II kiválóan teljesít, azonban a Hungaropharma Zrt. nem tétlenkedik, hiszen 2021-ben újabb 4 milliárdos fejlesztésbe fog: a Tündérfürt utcai telephelyét – az ország már eddig is legnagyobb gyógyszerlogisztikai bázisát – egy 20 ezer raklapos magasraktárral bővíti. Az új BLK III magasraktár nem csak a szektor szereplőinek, valamint a magyar betegellátási láncnak biztosít további magas szakmai színvonalú szolgáltatást, hanem képes aktívan bekapcsolódni a magyar egészségipari önellátási stratégia végrehajtásába is.

A BLK II raktárbázisát bemutató kisfilm az alábbi linken megtekinthető: https://youtu.be/Cyhzs_vnOgA

Budapest, 2021.03.04.