Aktualitás

 

Új kezelési eljárás a hazai gyermekgyógyászatban

Évente 10-20 gyereknek nyújthat életmentő segítséget az a gép, amelyet a Hungaropharma Zrt. felajánlásának köszönhetően a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetnek (HOGYI) adtak át ünnepélyes keretek között. A 17,5 millió forintos támogatásból vásárolt ECMO-készülék a keringés összeomlásakor támogatni és helyettesíteni tudja a tüdő működését,amikor az nem képes biztosítani a megfelelő oxigénellátást a szervezet számára.

A készüléket, amely „műtüdőként” képes funkcionálni, Magyarországon először 2014-ben használták a tüdősebészetben. A bevezetése azért volt újszerű és nagy jelentőségű, mert használatával olyan műtétek is elvégezhetővé váltak hazánkban, amelyekre korábban csak külföldön kerülhetett sor. Súlyos tüdőbetegség esetén az ECMO-készülék segítségével tehermentesíthető a tüdő, így az orvosok gyógyulási lehetőséget tudnak biztosítani a beteg szerv számára, hogy újra teljes értékűen működhessen.

Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa szerint súlyos eseteknél a gyermekgyógyászatban is életmentő a gép használata. Eddig a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI) volt ECMO-készülék, amelynek segítségével sikerült megmenteni egy kislány életét tavaly. A négyéves gyermeket olyan súlyos gyulladásos betegséggel kezelték a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben, ami a tüdő szövetének rohamos szétesését eredményezte. Az ECMO-eljárás eddig a GOKI-ban volt elérhető a szívtranszplantáció és szívműtétek során, de a magyar szakemberek rájöttek, hogy más, súlyos tüdőbetegség esetén a gyermekgyógyászatban is hatékony lehet. Magyarországon először a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet kis betegén alkalmazták sikerrel. A berendezés hazai alkalmazása széleskörű összefogás eredménye, amely szakmai oldalról a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet szakemberei révén valósult meg. Emellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága a társadalombiztosítási finanszírozással, a Hungaropharma Zrt. pedig anyagi támogatással járult hozzá az összefogás létrejöttéhez. Az ECMO kezelés magyarországi bevezetése a gyermekgyógyászatba új szakmai siker, ami az Országos Intézetek kiemelkedő szakmai összefogásának köszönhetően vált elérhetővé a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben. Az új fejlesztés lehetővé teszi, hogy az Intézet az egész ország területéről fogadni tudja a súlyos tüdőbetegséggel küzdő gyermekeket.

„Fontosnak tartjuk, hogy támogassuk a magyar emberek egészségének megőrzését, ezt szem előtt tartva alakítottuk ki társadalmi felelősségvállalás programunkat. Az elmúlt öt évben számos, a helyi közösség életminőségét javító kezdeményezést támogattunk. Célunk, hogy minden rászorulóhoz időben és megfelelő mennyiségben jusson el a gyógyszere. Úgy éreztük, az, hogy a súlyos tüdőbetegségben szenvedő gyermekek minél előbb hozzájussanak a jelen pillanatban elérhető legmagasabb színvonalú, életmentő eljáráshoz, szintén elengedhetetlen. Ezért karoltuk fel az ügyet és ajánlottuk fel a készüléket az intézetnek” – mondta Dr. Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetről

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet (HOGYI) Közép-Európa legnagyobb önálló gyermekgyógyászati ellátóhelye, ahol 7 telephelyen 22 fekvőbeteg osztályon, több mint 80 szakambulancián évente 37 ezer fekvőbeteg és 500 ezer járóbeteg ellátása történik, illetve 2 millió beavatkozást végeznek el. Az intézet a gyermekgyógyászati ellátás területén az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai-módszertani és kutatási háttérintézménye hazánkban.  1200 munkatársa van, köztük több mint 600 ápoló és csaknem 300 orvos. Számos gyermekgyógyászati specialitás a fekvőbeteg ellátásban Magyarországon és a térségben is kizárólag itt található, pl. a gyermekbőrgyógyászat, gyermektoxikológia, a speciális idegrendszeri betegségek ellátása, a gyermek-fül-orr-gégészet, a kézsebészet, a gyermek plasztikai sebészet országos központja és sok területen egyedülálló kezeléseket hajt végre, valamint műtéti technikákat alkalmaz az Intézet.

A Hungaropharmáról

A Hungaropharma Zrt. magyar tulajdonban lévő piacvezető gyógyszer-nagykereskedelemi vállalat. Piaci részesedése közel 40%, nettó árbevétel alapján Magyarország TOP 30 vállalata közé tartozik. A gyógyszer-kereskedelem minden szereplőjével kapcsolatban áll: csaknem valamennyi magánpatika, kórház és egészségügyi szolgáltató, más gyógyszer-nagykereskedők, a NEAK és az OTH is a legfőbb partnerei közé tartozik. Ezáltal nagy tapasztalattal rendelkezik a járó- és fekvőbeteg-ellátás területén, így az általános magas szintű szolgáltatásai mellett az egyedi igények széles körét is teljesíteni tudja. A vállalatnak 1 budapesti és 4 vidéki kereskedőháza, valamint 6 átrakó raktárra van, ezzel az egész országban ki tudja szolgálni ügyfeleit.